Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

sport'n'joy | January 30, 2023

Scroll to top

Top

No Comments

2013 prin lentila

2013 prin lentila
Marian Cobarlie

S-a terminat un an in care catararea din Romania a avut mult de castigat si a facut inca un pas destul de mare in dezvolatarea sa.

Incepand cu ianuarie Sala de catarat de la Fabrica s-a marit cu o parte surplombanta, inaugurata cu un concurs, unde au fost invitati si sportivii bulgari. Tot la Fabrica de catarat, s-au produs cateva schimbari “manageriale” avand ca urmare aproape dublarea panoului. Pe langa panou a aparut placa Gullich, moon board si tot felul de alte nazdravanii pentru antrenament.

Alexandru Neculae

Alexandru Neculae

 

Sala de la Sema s-a extins si ea: a aparut un tronson pentru incepatori, moon board, panourile de escalada au cuprins aproape tot ce se putea la parter.

DSC_0605 (424x640)

La sala Vertical Spirit din Baicului, s-a deschis un tronson de peste 15 m. cu o surplomba destul de accentuata.

Cristi Rapa 2

Vedeta anului a fost deschiderea sali Arena Sport (sau inchiderea Galactic Gym si deschiderea noii sali). Noutate cu care a venit a fost un pas mare in profesionalizarea acestului sport. Proprietarii sali sunt primii oameni care nu catara, dar au deschis un panou dedicat.

DSC_1299 (683x1024)

De asemenea “se vorbeste in targ” ca instructorii sunt angajatii salii (nu colaboratori), un semn de mare respect pentru ei. Pe de alta parte tot instructorii au marea responsabilitate de a forma clientela si personalitatea salii, de a arata ca o astfel de sala este profitabila.

La Sfantul Gheorghe, s-a relocat sala Adrenaline,  Sala se afla in mijlocul orasului, inconjurata de un parc plin de verdeata (vara:)). Inaugurarea s-a facut cu un concurs pentru copii.

adrenalin2

La Cluj s-a mai deschis inca o sala, care a fost repede inclusa in circuitul competitioanal. Copiilor li se acorda o atentia din ce in ce mai mare.

Aproape toate salile au deja grupe dedicate cu program si instructori. De asemenea activitatile conexe acestui sport au un mare rol in promovarea acestui sport: petrecerile cu tematica, parcurile de aventura, taberele dedicate. Din acest an putem face petreceri pentru copii la Fabrica, Sema Parc, Vertical Spirit (de ceva mai mult timp) si lista este deschisa.

Competitiile pentru copii sunt din ce in ce mai dese, si incep sa isi formeze brand propriu. Anul acesta am avut a doua editie la Carpatic Trophy cu participare internationala.36

La Sfantu Gheorghe am vazut un concurs foarte reusit, dedicat micilor cataratori, Scoala Curajului a fost destul de OK. Datorita Clubului Altitudine (cu rezultate foarte bune la copii in alpinism) in Rasnov a avut loc un concurs la stanca pentru juniori.

radu (530x800)

Ca in fiecare an au fost si rezultate internationale, Calin Enache a luat locul 1 la Imst.  Rapa se tine si el bine, la inaugurarea salii Arena, a intrat in finala de la seniori. Radu Patrascoiu, este de asemenea foarte talentat. Familia Trifu este deja omniprezenta la orice competitie de catarat, iar prezenta se vede pe podium. Antonia si Arina fac mereu o treaba buna la concursurile de seniori ( un sfarsit de an putin “greoi” pentru Arina, dar 2014 de abia incepe). Surorile mai mici incep sa participe si ele in concursurile si festivaluri pentru “cei mari”, dar inaltimea este un mare dezavantaj (inca).

adeltrifu1

Sunt foarte multi cataratori tineri pe care nu ii cunosc sau pentru care mi-ar trebui inca multe pagini sa pot scrie (anul asta l-am vazut la Festivalul din Rarau, pe fiul lui Castorul catarand foarte frumos).

DSC_0164 (530x800)

In spatele acestor copii si tineri se afla antrenori si instructori destul de priceputi. Ma bucura foarte mult sa vad sportivi de top care se implica si antreneaza copii: Bogdan Rus, Catri Enache, Kobe, Crina Ochenatu, Robert Cohn, Oliver Batar, Kores, Andrei Nutu etc. Am vazut la echipa din Sfantul Gheorghe o participare masiva de tineri cataratori pe la festivaluri si concursuri (multi 14-18 ani), echipa lui Robert a inceput sa intre in competitii (sa speram ca la anul o sa revina si Andreea), la Bratilesti am vazut un tip din Piatra, catarand foarte fain…..

DSC_0837 (800x530)

Festivaluri la stanca, sunt mult mai mult decat o intalnire a cataratorilor: Herculane Climbing Open (peste 10 editii), Rarau Climbing Open, Lonely Rock (Hasmas), Festivalul din Cheile Rasnoavei (pentru copii), Suncuius…

DSC_0472 (800x530)

Poate la anul vom vedea inaugurarea unui festival de bouldering la Bratilesti si poate unul de escalada la Moroieni. Concursurile la panou sunt deja consacrate: Cupa bouldering, Campionat bouldering, Campionat escalada (poate vom vedea mai multe editii in anul viitor), 1,2,3 fuga dupa ei, Mos Craciun e boulderist, Vertical Step Maraton si din ce in ce mai multe “open-uri” si concursuri locale

DSC_1450 (530x800)

In 2013 a luat nastere un nou proiect: Climb again. Claudiu Miu, campion balcanic,  a trecut cu brio printr-o problema de sanatate destul de delicata. In acest an a inceput un proiect prin care incearca, prin escalada, sa dezvolte incredea de sine unor copii cu dizabilitati: autism, probleme loco-motorii, sindromul Down… Bravo Claudiu! La Fabrica a fost un proiect facut pentru copii “nevoiasi” si probabil si in alte parti. La Cluj au fost invitati Cercetasii la o sesiune de catarat (multi dintre cataratori sunt fosti sau actuali cercetasi!)

DSC_1087 (678x1024)

Tot in 2013, am vazut foarte multi cataratori implicati in protejarea mediului, in special in cele doua mari probleme actuale: Rosia Montana si Gazele de sist. Am vazut foarte multa sustinere, prezenta activa la manifestatii, expozitii foto, simpozioane etc. Cataratorii, mai intai de toate, sunt iubitori de natura si oricate argumente economice ar fi,  activitatile cu impact negativ asupra mediului sunt greu de acceptat.

mirceastruteanu_rosia5

Motorul concursurilor, festivalurilor, proiecte sunt sponsorii, iar principalii sponsori sunt tot cataratorii. Foarte eleganta abordarea magazinelor de echpamente sportive online si nu numai, prin care reusesc sa ofere lucruri frumoase comunitatii in care s-au format. Astfel organizeaza si sponsorizeaza concursuri, festivaluri, intalniri, sponsorizeaza sportivi, ajuta echipele de copii, promoveaza sau chiar au deschis sali de escalada . Fara a ma limita trebuie felicitati: Zumont, Climbing Shop, Hymalaia, Alpin Expe, Edelweiss Outdoor Shop, Emont.ro, Mountex.ro etc. Si un magazin sportiv “mai special”-Happy Pub 🙂

DSC_1110 (424x640)

Sunt convins ca au fost mult mai multe lucruri interesante, si sper sa pot vorbi despre ele in viitor..

Submit a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.