Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

sport'n'joy | January 30, 2023

Scroll to top

Top

No Comments

Catarare in Croatia Paklenica

Catarare in Croatia Paklenica
Marian Cobarlie

Paklenica este cea mai cunoscuta zona de catarare din Croatia.

Din Bucuresti sunt doua variante de a ajunge cu masina: prin Serbia pe la Drobeta, sau prin Budapesta.

Noi am ales sa plecam prin Ungaria: Bucuresti-Arad (unde am dormit)- Budapesta- Zadar. Cel mai obositor a fost Bucuresti-Arad, cu soselele pe care le stim,cu singura banda si destul de aglomerate.

In Ungaria se plateste vigneta (~50 ron), iar in Croatia se plateste autostrada, in functie de km parcursi (400 km~20 Euro; 10 km~0.8 Euro). Este recomandat sa platesti doar cu banii lor sau cu cardul (pretul creste, daca platesti cu Euro).

Noi, ne-am cazat in Zadar, la 45 km de Paklenica. O camera costa ~40 E/noapte. Eu totusi recomand o cazare in Paklenica, luata si la fata locului, pentru a fi mai aproape de faleze. In Zadar, plajele nu spun nimic, este o statiune mai mult pentru o viata de noapte.

zadar_port

zadar

In Paklenica, falezele sunt in interiorul parcului nationale si trebuie sa platesti o taxa pentru a intra, care nu este de neglijat- ~30 ro/zi/persoana , vezi taxele aici

paklenica_filat

Pe de alta parte in interiorul parcului ai un grup sanitar, sapat in stanca, super modern, cu apa curenta si ce mai este necesar pe acolo.

Noi am catarat doar doua zile, asa ca ne-am oprit la primele faleze, de la intrarea in parc. Unele trasee au placuta la baza cu gradul traseulu, topo se gaseste la un magazin, sapat tot in stanca printre trasee (~30 Euro).

paklenica_faleza

Traseele sunt destul de “lustruite”, cel putin la primele faleze, unde sunt si multe trasee usoare (majoritatea sub 6b+). In top gasim carabiniera cu clapeta pentru recuperarea rapida a buclelor.

Destul de neplacut era ca foarte multi cataratori se dadeau mansa direct in carabinierele rapide din top (acestea fiind de altfel destul de tocite).

Falezele erau de o parte si alta a drumului, iar cu exceptia a doua ore la pranz, gaseai mereu faleze la umbra (sunt convins ca mai sus, pe partea nordica, erau faleze tot timpul la umbra). Desi au fost zile foarte calduroase, fiind in chei intre stanci inalte, era destul de racoare si ne puteam catara fara nici o problema.

Intre cele doua zile de catarat am tras o fuga pana in Plitvice (~130km) si am vizitat parcul national. Este un loc pe care trebuie sa il vezi, obligatoriu, daca ajungi prin Croatia.

Plitvice_cascada

Parcul nationa Plitvice este impresionant prin lacurile terasate care se intind de-a lungul potecii si mai ales prin cascadele, inalnite la tot pasul. Prin apa se plimba pesti de toate marimile, obisnuiti cu turistii .

Plitvice

Parcul era foarte bine organizat, desi erau multi turisti nu iti crea impresia de aglomeratie. Aveai de ales diferite variante de vizitare, in functie de timpul si disponibilitatea de a te plimba (toate in acelasi bilet de intrare).

Noi am ales sa mergem vreo doua ore pe jos, dupa care am traversat cu doua vaporase (electrice), iar un trenulet (minibus), ne-a mai facut o tura de parc si ne-a adus din nou la intrare.

plitvice_vapor

 

Una peste alta, Croatia este un loc frumos de vizitat in care poti sa te si cateri !

Mai multe poze:
Croatia
Plitvice

Submit a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.