Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

sport'n'joy | January 30, 2023

Scroll to top

Top

No Comments

Catararea, campionul si consecintele

Marian Cobarlie

Am inceput un stagiu de doi ani pentru a obtine carnetul de instructor in escalada. Astfel am avut ocazia de a reintalni o veche cunostinta, dar intr-o ipostaza noua: CM- antrenor si instructor de escalada.

CM mi-a aratat in mare principiile si viziunea sa vis a vis de initierea in escalada. Chiar mi-a facut placere sa stau de vorba cu el, dar un alt aspect este important, care din pacate nu s-a schimbat in 10 ani.

CM este un tanar ambitios, anul trecut a obtinut titlurile de  campionul national  si vicecampion balcanic la boulder.  Cand nu se catara, antreneaza si instruieste atat adulti cat si copii. Tot el administreaza unul dintre panourile din Bucuresti. Este norocos, isi castiga banii din catarat. GRESIT.

Cand nu spala prize, verifica abonamente, initiaza copii, distreaza copii, antreneaza copii sau adulti… se si catara. Este o problema care am intalnit-o si acum 10 ani, cand campionul national si balcanic isi castiga painea din utilitar, iar antrenamentele si cantonamentele le facea in timpul liber. La fel ca si CM, tot prin timpul liber mai antrena si o echipa de escalada.

Oare, un campion national la fotbal tunde gazonul sau vopseste portile pentru a-si castiga existenta? Gabi Zsabo, lucra 8 ore la program, dupa care incepea antrenamentele pentru performanta?

De ce un campion national de escalada nu si-ar castiga painea doar din catarat. De ce un antrenor de escalada nu ar putea trai doar din salariul de antrenor? As fi tentat sa dau vina pe seful federatiei, dar si el traieste din salariul de la o slujba ce nu are de a face cu escalada…

Catararea de performanta nu este usoara si nu se obtine cu bani putini. Nu stiu cati fotbalisti din lotul national impart banii de benzina cand se duc la competitii, nu stiu cati sportivi de performanta se duc in cantonamente cu cortul, nu stiu care sunt riscurile altor sportivi de a “nu juca corect” intr-un meci…

Poate tocmai aceste mici detalii dau sarea si piperul acestui sport in care rezultatele vin in primul rand din mult prea multa pasiune!

Cobar

Submit a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.