Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

sport'n'joy | March 31, 2023

Scroll to top

Top

No Comments

CN Escalada seniori- octombrie 2010

Marian Cobarlie

Campionatul National de escalada, seniori

Am sa incep cu o mica paralela. Un critic de arta este in realitate un artist ratat, care nu a reusit sa scrie sau sa deseneze ceva deosebit vreodata, dar le stie mereu pe toate. Eu nu m-am catarat niciodata foarte bine si nici nu am avut rezultate grozave in escalada (nici de scris nu prea stiu).

Sambata 16 octombrie a avut loc o etapa a C.N. escalada pe structura artificiala, care s-a tinul la Sala din Baicului. Nu am mai vazut de cativa ani buni un concurs de escalada.

Ceea ce m-a impresionat a fost media de varsta foarte mare la seniori: 31 de ani. Escalada este un sport in care ai de invatat si te antrenezi toata viata, dar totusi un singur concurent mai mic de 25 de ani….

Am crezut ca este normal pentru ca oamenii au capatat experienta competitionala foarte mare care nu o poate recupera un catarator tanar. Nu mai cred: jumatate din finalistii de azi erau finalisti si acum 5 ani, un sfert erau finalisti si acum 10 ani sau chiar campioni acum ~15 ani..

Imi aduc aminte de un articol mai vechi, scris de C.J. in care spunea ca Marius Oniga a devenit campion national in primul an in care s-a apucat de catarare.

Burcica spunea ca nu sunt bani, si nu este incurajare suficienta din partea parintilor celor mici. Bani nu au fost nici acum 10 ani, cand ne cataram cu hamuri facute manual si carabiniere pompieristice, dar jumatate din finalistii de la seniori aveau sub 20 de ani.

Nu mai este logistica si know-how-ul competitional de acum 10 ani. Imi aduc aminte ca la orice etapa nationala veneau cluburi din tara cum ar fi Torpedo Zarnestui sau Dinamo Brasov cu cate 5-6 sportivi sub 22 de ani. Probabil nu mai exista sustinere pentru cluburi in a face performanta. Nu cred ca la aceasta etapa au fost mai mult de cinci concurenti din tara.

De asemenea mi se intareste afirmatia lui Oliver Batar “noi suntem cataratori nu sportivi”. Nu ma intrebati care este diferenta ca pot doar sa intuiesc un raspuns.

Dar cel mai elocvent putem face o comparatie intre media de varsta dintre fete si baieti: 18 versus 31 de ani. Asta inseamna ca se poate, si sincer nu cred ca lotul de fete este un caz izolat asa cum spunea unul dintre antrenori. Chiar cred ca este un motor si va trage escalada mai sus.

Una peste alta felicitari baietilor care se tin foarte bine si mult succes fetelor care au un drum lung de facut!

Marian Cobarlie

Submit a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.