Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

sport'n'joy | January 30, 2023

Scroll to top

Top

No Comments

Copiii cataratul si performanta

Marian Cobarlie

Fiecarei sali de catarat, ii trec pragul, anual, cateva sute de copii. Sunt acei copii, care vin sa incerce sau sa continue un curs de catarare si nu vorbim de cei ce vin la petreceri sau activitati cu tematica.

Dintr-o suta de copii care fac cursuri de catarat, cu putin noroc, unul va merge si la activitati competitionale, in special concursuri.

Daca ma intrebati pe mine, este un procent extrem de mic. Cred,  ca in orice sport, unul din 10 copii participa la o activitate competitionala, indiferent ca este inter-cluburi, “judeteana” sau internationala.

Aici sunt mai multi factori: lipsa unor structuri competitionale in interiorul cluburilor (criterii de selectie, echipa selectionata, antrenori dedicati), metodica multor cursuri bazata exclusiv pe hobby, multi instructori care nu au catarat constant la nivel competitonal (nu au luat pulsul competitiilor).

Unul din cluburile de la noi  (nu este singurul), care a avut de la inceput o structura competitionala cu antrenori dedicati performantei (fosti si actuali sportivi/campioni), cu lot largit si lot competional (in care intra constant copii noi), cu schimburi de experienta internationala, cu antrenamente dedicate, cantonamente…este Climb Again.

Daca in Bucuresti, numarul de copii participanti la competitii a ramas cam acelasi in ultimii 10 ani (in mare, cam aceasi copii si de la aceleasi cluburi), in tara numarul de copii “competitionali” este in crestere exponentiala: Brasov, Sfantu Gheorghe, Cluj, Lupeni (o treaba foarte frumos facuta), Iasi.

Administratorii salilor au rolul cel mai important in formarea unei echipe competionale. Din cate am vazut, antrenorii veniti din activitatea competionala au mereu copii la concursuri.

Cel mai bun exemplu e Crina, care, indiferent de sala la care a  predat, a avut mereu echipa competitionala de copii.

De curand s-a infiintat si lotul national de copii cu antrenori dedicati, ceea ce este un mare pas pentru acest sport.

Directia este buna, mi-ar face o mare placere sa vad la Jocurile Olimpice din 2020, macar o parte din acesti copii!!

Cobar

 

proiect sustinut de http://www.cafeterie.ro

Submit a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.