Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

sport'n'joy | January 30, 2023

Scroll to top

Top

2 Comments

Copiii si cataratul cap de coarda

Marian Cobarlie

Acum cativa ani, filam un copil de 7 ani, destul de talentat.

Pe un traseu in surplomba a ramas o coarda trecuta prin bucle, pana aproape de top. L-am legat mansa si a inceput sa catere. A catarat putin deasupra ultimei bucle si a sarit.

Desi filam cu reverso si a avut ceva coarda liber (coarda dinamica), copilul s-a oprit brusc- coarda nu a alunecat nici un pic prin reverso si nici nu cred ca s-a intins vre-un pic.

Tot socul caderii l-a luat in ham.

Copiii sunt usori, iar daca coarda se freaca de mai multe bucle si de ceva stanca (panou), aproape se anuleaza elasticitatea corzii iar filatul dinamic se face foarte greu (nu imposibil).

In majoritatea concursurilor limita de varsta pentru cap de coarda este de 12 ani, insa este clar ca trebuie exersat cu ceva timp inainte de concursuri.

Nu stiu daca exista vreo limita minima de greuatate data de producatorii de corzi pentru cataratul cap de coarda. Este posibil ca tocmai greutatea mica a copilului sa produca un soc mic la cadere.

In orice caz, filatul copiilor cap de coarda este o mare responsabilitate si merita mereu o mare atentie!

Comments

  1. Adrian S

    Cred că aici suntem și noi de vină că ne-am învățat să filăm prost. Normal este ca atunci când vrei să dai dinamic să te apropii de panou/perete/stâncă sau să sari puțin la momentul impactului. Atunci nu cred că mai contează că e ușor și nu trece coada prin bucle/dispozitiv din cauza frecării. http://www.ukclimbing.com/articles/page.php?id=1844

  2. sportnjoy

    Filatul se poate imbunatatii.La adulti si cand filezi cu dispozitive cu blocare asistata, este obligatoriu sa te apropii de panou sau sa faci salturi. Socul in dispozitiv in cazul de mai sus a fost nesemnificativ. La adulti te apropii de panou sau faci mici sarituri sincronizandu-te cu caderea, greutatea lor, le preiei socul si faci asta din inertie. La copil singurul semnal a fost cel vizual, iar sincronizarea este destul de dificila, poti sari usor in contratimp. Una din solutii, cand filezi copii cap de coarda si coarda are si ceva frecare ar fi (doar in aceste cazuri) sa las putin mai multa coarda liber pana in dispozitiv si sa tin mana pe coarda apoi sa ii dau usor drumul (socul este atat de mic, incat copilul s-a oprit pana a ajuns tensiunea in dispozitiv). . In cazurile astea si doar aici cred ca se poate aplica, astfel exista riscul sa te arzi la mana, sau mai rau. (Frecarea corzii de bucle si perete+greutate extrem de mica a copilului).

Submit a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.