Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

sport'n'joy | January 30, 2023

Scroll to top

Top

No Comments

Copiii si panourile demo

Marian Cobarlie

In acest week-end am participat la un eveniment dedicat copiilor prescolari (2-5 ani). In cadrul evenimentului a fost si un panou de catarat pe care au urcat (sau macar au incercat) peste 400 de copii.

La evenimentele demo, copiii apuca sa se urce pe panou o data, maxim de doua ori (din fericire exista si exceptii :)), de obicei exista presiunea de a te grabi a celor ce asteapta la coada.

Asadar ai, cam o singura sansa de a-l face pe copil sa ii placa si sa ramana cu o parere buna despre catarat.

Panoul era inalt de 6.5 metri, cu trei manse: una pe mijloc si doua in extremele panoului (extreme-fiind chiar pe colt). La mansa din dreapta s-a renuntat, copiii luau mult balans si era riscant, insa pe cea din stanga  si mijloc s-a filat in continuare.

Dupa primele incercari, un lucru mi-a atras atentia in mod deosebit: cel mai dificil moment pentru ei era coborarea, momentul in care trebuiau sa ia mainile de pe prize si sa le puna pe coarda pentru a cobori. Acest moment ii facea sa-si depaseasca putin limita de confort, luau putin balans si se cam speriau (2-5 ani). La multi, desi urcatul era o experienta placuta, momentul in care luau mana de pe coarda era de-a dreptul infricosator (mai ales pe traseul din stanga, unde aveau putin mai mult balans).

Asadar, toata munca de a-i convinge ca escalada e frumoasa era sabotata de momentul in care trebuiau sa ia mainile de pe prize.

Un lucru, foarte simplu a rezolvat aceasta problema: INSTRUCTAJUL. Inainte de a urca ii puneam sa imi arate cum vor cobora- sa puna mana pe coarda. Pe majoritatea ii puneam sa coboare dupa primele miscari pe panou (cand inca erau aproape de sol), dupa care urcau din nou.

Totul s-a schimbat radical copiii speriati de procedura coborarii au devenit exceptie (nu cei cu frica de inaltime sau de ceva nou, lucruri care nu se pot schimba instantaneu :))

Copiilor, la fel si adultilor incepe sa le placa mai mult sportul asta cand inteleg ce se intampla, iar daca le faci un demo, aproape de sol…e parfum!!

Timpul acordat fiecarui copil s-a dublat, la fel si sansele de a ramane cu o amintire placuta!!

PS Unele compromisuri  sunt imaginare ! De fapt, daca stau sa ma gandesc, la cursuri, destul de multi copii au ramas blocati pe panou cand trebuia sa coboare, pentru unii a fost nevoie ca un coleg sa urce si sa il “desprinda” (nu sunt adeptul fortarii copiilor sau sa ii lasi pana obosesc si dau drumul la prize, cel putin nu pentru cei incepatori)!

 

 

Submit a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.