Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

sport'n'joy | March 31, 2023

Scroll to top

Top

No Comments

Kalymnos, have fun-just climb

Kalymnos, have fun-just climb
Marian Cobarlie

“Dupa ce ajungi in Kalymnos, nu iti vei dori decat sa te intorci cat mai repede”. Este fraza care am auzit-o de la toti cataratorii care au fost acolo.

Kalymnos2

Pana nu am ajuns in Kalymnos nu am simtit mirajul acestor locuri. Este cu mult peste ce mi-am imaginat.

kalymnos3

Aici gasesti o combinatie castigatore dintre falezele de catarat, golfuletele si plajele relaxante, tavernele specifice greciei si atmosfera de festival continuu de catarare.

Pentru nostalgici as putea spune ca pot gasi si atmosfera care si-o inchipuie ca a fost in Vama acum 10-20 de ani (doar ca numarul de “rebeli fara cauza” si cautatori de recorduri inutile este redus la minim).

In ultima editie a topo-ului (2010), erau descrise peste 1700 de trasee impartite in 64 de faleze. Dar nu cantitatea de trasee este impresionanta si diversitatea si frumusetea acestora. Poti gasi fete cazute, surplombe, tavanele, coloane, trasee cu rangi, intepate, scurse, inverse, ramonaje, stanci mai “poroase”, lustruite etc.

La faleze este o atmosfera relaxanta, de concediu as spune. Gasesti multa lume care se catara, in special la traseele din apropiere de Masouri. Cataratorii vin cu ghidul in mana, isi aleg un traseu, se urca pe el (chiar daca mai stau in coarda uneori), se dau jos si pleaca la alt traseu. Totul se desfasoara foarte linistit: nimeni nu tipa, nu da indicatii, nu lucreaza trasee (cu mici exceptii, in special la falezele de la Grande Grota), nu se fac mistouri, lumea chiar si catara si atat.

kalymnos1

Am asistat la un lucru uimitor. Doi greci au pus o mansa pentru o tipa mai novice, o englezoaica cred. La inceput tipii au indrumat-o putin (mana mai sus, piciorul mai la stanga-cum facem noi mereu), dupa care au lasat-o in pace. La un moment dat tipa a intrat intr-un mic crux si a cerut indicatii. Unul din greci i-a dat cea mai buna indicatie pe care am auzit-o vreodata: “have fun, just climb”. Este exact ce se intampla in Kalymnos, nu se cauta gradele, nu se cauta recorduri, lumea se catara doar de placere, pentru ei si atat.

kalymnos4

Se poate catara in orice anotimp, varfurile de sezon sunt aprilie- mai si septembrie- octombrie. In septembrie a fost ideal, la umbra, briza marii nu te lasa sa transpiri prea tare, iar apa marii era destul de calda sa poti inota mult si bine. Falezele cu umbra sunt destul de multe, si sunt foarte bine identificate in ghidul de escalada (35 E), care se gaseste aproape la orice magazin din zona.

kalymnos_topo

Dupa fiecare repriza de catarat, putin inot nu strica nimanui, mai ales ca sunt numeroase golfuri (recomand plaja de la Arginonta), iar apa este destul de sarata ca sa nu te lase sa obosesti prea repede.

Seara se poate manca la tavernele din sat, unde preturile nu difera foarte mult, mancarea este gustoasa si destula.

kalymnos7

Kalymnos este un loc foarte frumos, unde ma voi intoarce  cu placere.

Cobar

Submit a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.