Ne place sportul…
Ne uităm la meciurile de fotbal, trăim campionatele mondiale, europene, olimpice sau balcanice. Citim, discutăm şi comentăm despre ultimele rezultate, achiziţii sau bârfe din sporturile preferate.Avem câteva posturi de televiziune, câteva zeci de cotidiene, sute de reviste şi asta numai şi numai cu şi despre sport. Unde mai pui că fiecare jurnal are un timp dedicat sportului, orice publicaţie, orice discuţie are partea ei de sport.
Ne place literatura?
În câte jurnale am văzut ştiri despre viaţa şi operele unor scriitori? Aş vrea să zic câte ceva despre scriitorii contemporani, dar recunosc – nu prea îi ştiu. Asta nu că nu ar fi valoroşi sau nu ar exista, dar pur şi simplu, informaţiile sunt concentrate în emisiuni de profil (la ore fara rating), în reviste de specialitate şi, câteodata, în pagina 33 a vreunui ziar.
Aşadar facem mai mult sport sau consumăm mai multa literatură?
Vorbesc despre noi, muritorii de rând – am terminat studiile (mai mulţi sau puţini ani), avem o slujbă, o afacere, o pensie sau de ce nu – suntem şomeri.Câţi dintre noi au jucat un fotbal, au mers la o sală sau au tras o tură de alergare în ultimele şase luni? Dar câţi dintre noi au citit o carte în ultimele şase luni (fie vorba de romane, nuvele sau cărţi de specialitate)? Nu cred că suntem surprinşi să aflăm că am dedicat două ore unui curs de ingrijire a copilului, unui pasaj dintr-o carte de vise sau unei nuvele, iar pentru sport ne gândim dacă se pune că am alergat de două ori după tramvai şi o dată am facut box la semafor cu un alt şofer.
Da, dar ne-am uitat şi la meci! Nu vă amăgiţi – ALŢII FAC SPORT. Noi îi privim cât sunt de atleti, de frumoşi şi sănătoşi. Dar şi ce pase frumoase dau, mai dau o baută, dar uite ce gol fain şi ce soţie frumoasă. Suntem spectatori la viaţa altora; nu este timp dedicat sportului – este DIVERTISMENT.
Ne uităm, citim, discutăm despre cum alţii fac sport, dar noi? Eu fac sport?
Câţi călători vedem în metrou alergând pe banda sau făcând flotări, dar câţi citesc dintr-o carte? Să ne uităm puţin în urmă: câţi bani am cheltuit pe intrările la o sală de sport, dar cât am dat în ultimii doi ani pe cărţi sau cursuri.
Câţi oameni, după pensionare, mai aleargă prin parc, joacă tenis sau inoată? Dar câte cărţi sunt citite de aceşti oameni?
Şi totuşi câţi bani am dat pe cărţi în ultimii doi ani? Cât chitanţa de la o vizită la supermarket? Cât două ieşiri la pizza, sau un plin de benzină?
Foarte puţine resurse pentru literatură, dar atunci pentru sport…….şi mai putine.
Submit a Comment