Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

sport'n'joy | March 30, 2023

Scroll to top

Top

No Comments

Nu aduceti fitnessul la panoul de escalada, e pacat

Marian Cobarlie

Mai merg pe la sala, desi am depasit de ceva ani 100 de kg. Problema e ca inca imi mai vine sa fac si pe desteptu (ce e drept doar cu mine imi merge).

La sala de escalada am intalnit o tipa care se catara cu genunchiere de volei. Am intrebat cu ce o ajuta (ca intre purtatori de genunchiere, eu folosind din cauza tonajului, depasit evident). Raspunsul a fost ca loveste cu genunchii prizele cand catara. Firesc a fost sa ii zic ca doar o dezavantajeaza si sa incerce sa corecteze miscarile pentru a nu mai lovi cu genunchii (cum ar zice unii m-am bagat aiurea in seama). Concluzia ei a fost ca nu face de performanta si nu e necesar sa corecteze miscarile (desi vine la sala de cel putin de doua ori pe saptamana regulat).

Sportul asta mi se pare asa frumos si complex incat e pacat sa il practici doar pentru fitness. Escalada iti arata mereu miscari atat de interesante, de eficiente care te ajuta mereu sa iti gasesti echilibrul. Cauta echilibrul la fiecare miscare chiar daca te sui dor 2 metri pe cel mai usor traseu!

Am avut un flash back (nu stiu ce inseamna exact, dar suna bine) cu o intamplare de acu 20 de ani.

Eram la panou la Carpatic- Ecran Club. Eram eu cu Andrei N. (din Piatra boulderist, nu ne cataram impreuna ca nu m-am apropiat niciodata de nivelul lui). Andrei N. catara pasi de boulder, grei- miscari complexe prize mici, chinuiala.

Vine sa se catere si Gabriel B (el de fapt adeptul tropaielii si alpinismului). Gabriel B incepe si catara volume mari si se plimba zeci de minute in continuu pe panou traversee (panou de boudering). Face o tura de-asta mare, o mai face si pe a doua. Andrei se uita la el  de cateva ori (mi se pare ca nu e ceva in regula).

La un moment dat Andrei N. explodeaza (dialog elegant) si ii intreaba pe GB ce face, retoric, Ii zice lui G B ca pierde timpul, ca nu castiga niminc ca nu invata nimic plimbandu-se pe panou, face doar miscare.

Am ramas uimit putin si mi-a luat ceva ani sa inteleg ce a vrut sa spuna Andrei N. Jos palaria maestre! Jos palaria si GB care este ghid de alipinism acum (el nu urmarea gradul de fapt, probabil facea tropaiala pe panou)!

Cobar

Next Story

This is the most recent story.

Submit a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.