Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

sport'n'joy | January 30, 2023

Scroll to top

Top

No Comments

Week-end in Masivul Ivanet

Week-end in Masivul Ivanet
Marian Cobarlie

In aceasta sambata (10.2009) de toamna blanda am fost in Masivul Ivanet, de langa intorsura Buzaului. La o distanta de 150 km de Bucuresti este o iesire relaxanta si usoara.

Drumul este frumos, nu prea aglomerat (exceptand iesirea din Bucuresti pe DN 1). Am ales varianta: Bucuresti-Ploiesti-Urlati-Cislau-Alunis. In apropiere de Cislau sunt cam 10 km de drum pietruit, dar bine intretinut.

Initial am vrut sa mergem in Nucu (in Cislau, trebuie facut dreapta spre Buzau pana in Magura), dar am ajuns in Alunis (Coltii de JOS).

In comuna Coltii este un muzeu de Chilimbar, aici a fost singura exploatare de gen din Romania. Au foarte putine exponate, poate pentru cunoscatori este mai interesant (ne-a parut putin rau de bani).

In Alunis am vizitat Complexul rupestru Alunis, care este compus dintr-o biserica ce dateaza din anul 1274 si trei chilii sapate in stanca.

Biserica Rupestra

 

Biserica, si ea sapata in stanca este una dintre cele mai vechi din tara, in care inca se mai tin slujbe. Legenda spune ca doi ciobani au sapat in stanca, unde au gasit icoana Maicii Domnului, iar ajutati de sateni au ridicat aceasta biserica.

SONY DSC

De la biserica am urmat drumul spre Nucu (un marcaj albastru- nu foarte vizibil). Am ajuns pe prima colina (maidan, cum spun localnicii), unde am putut admira un peisaj plin de culoare.

Masivul Ivanet

 

Ne-am odihnit putin si ne-am intors (se facuse tarziu, iar drumul dus-intors pana la Nucu este de aproximativ trei ore).

Masivul Ivanet 1

Ne-am intors prin Valenii de Munte-Ploiesti, un drum fara gropi, ce urca si coboara printre satele prahovene.

O tura usoara, nu spectaculoasa, pentru cei ce vor sa vada un altfel de munte- unul domol.

Submit a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.